We value your privacy
We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.
We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.
The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ...
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.
No cookies to display.
Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.
No cookies to display.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
No cookies to display.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
No cookies to display.
Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.
No cookies to display.
Você sabia que hoje é o Dia Nacional do Café? Implementado pela ABIC (Associação Brasileira da Indústria do Café) no ano de 2005 em homenagem a bebida mais consumida no mundo, após a água, a data celebra também simbolicamente o início das colheitas de grãos no Brasil.
Graças às características de cada uma das regiões produtoras do Brasil, os blends de café produzidos no país são bem diversos. O clima dos terroirs, bem como a sua altitude, são fatores que definem o sabor e o aroma que cada grão oferece nas xícaras de café.
Para que você entenda melhor sobre a importância dos terroirs na produção dos blends, separamos abaixo as características das regiões produtoras de café do Brasil:
Terroir: Sul de Minas
Altitude: elevada (até 1.400 metros)
Clima: ameno (entre 18°C e 20°C)
A região é conhecida por produzir um café de alta qualidade, bem encorpado, com aromas frutados e levemente cítrico.
Terroir: Paraná
Altitude: média de 650 metros
Clima: ameno (entre 19°C e 22°C)
Também chamada de “Terra Vermelha”, o terroir da região do Paraná é ideal para o plantio de café, pois as suas características permitem que o período de florescimento das plantas e a maturação dos grãos dure mais tempo.
A região produz grãos que resultam em um café de corpo aveludado e aroma intenso.
Terroir: Cerrado Mineiro
Altitude: varia entre 800 e 1.300 metros
Clima: verão quente e úmido e inverno ameno e seco
A região é perfeita para a produção de cafés especiais, com aromas intensos, acidez delicada e sabor adocicado.
Terroir: Bahia
Localização: próximo a linha do Equador
Clima: invernos secos e clima tropical predominante
O terroir baiano é conhecido por produzir cafés aromáticos, encorpados, de doçura elevada e altíssima qualidade na região da Chapada Diamantina.
Terroir: Mogiana
Altitude: varia entre 900 e 1.000 metros
Clima: temperatura média de 21°C no verão e 17°C no inverno
Os grãos de café produzidos na região do estado de São Paulo, na divisa com Minas Gerais, costumam resultar em bebidas bem aromáticas, com notas de amêndoas tostadas e acidez moderada.